autostoel

Autostoeltjes testAls ouder wil je natuurlijk het beste voor je kindje. Het veilig vervoeren van je kindje is erg belangrijk en om dit te kunnen doen heb je een goede autostoel nodig. Alle autostoeltjes die in de winkel worden verkocht, moeten goedgekeurd zijn door de overheid. Goedgekeurde autostoeltjes krijgen het keurmerk ECE R44/03 of R44/04. Maar de ANWB en de Consumentenbond vinden dat dit keurmerk niet volstaat. De eisen zijn niet streng genoeg en er wordt niet gekeken naar volledige veiligheid van de stoeltjes. Zo wordt de veiligheid van de autostoeltjes bijvoorbeeld alleen getest bij frontale botsingen en niet bij een botsing van opzij. Daarom houden de ANWB en de Consumentenbond elk jaar een autostoeltjes test. Hiermee worden de verschillen tussen alle kinderstoeltjes op gebied van veiligheid, comfort, reiniging, afwerking en gebruiksgemak in kaart gebracht.

ANWB autostoeltjes test

Jaarlijks test de ANWB verschillende merken autostoelen met de ANWB autostoeltjes test . Hieruit blijkt dat de meeste stoeltjes goed scoren en veilig genoeg worden bevonden. Maar toch zijn er een aantal stoeltjes die de test van de ANWB niet doorstaan. Een degelijke autostoel is enorm belangrijk voor de veiligheid van je kindje. Daarom worden ouders geadviseerd om de tests te bekijken en voor een autostoel met een hoge score te kiezen.
Over het algemeen blijkt dat autostoeltjes met het ISOFIX systeem beter uit de test komen dan universele zitjes (met gordelbevestiging). Voor een eerlijke vergelijking worden deze stoeltjes ook getest op de veiligheid wanneer ze met een autogordel worden bevestigd, omdat de meeste stoeltjes ook zonder ISOFIX te koop zijn.
Ook de Consumentenbond brengt jaarlijks haar testresultaten met betrekking tot de veiligheid van verschillende autostoeltjes naar buiten. Uit de resultaten blijkt dat Romer en Maxi-Cosi kwalitatief goede en betrouwbare merken zijn.

Autostoeltjes test 2011

De ANWB hanteert voor de autostoeltjes test 2011 strengere testcriteria dan voorgaande jaren. Autostoeltjes worden bijvoorbeeld sinds 2011 ook getest op ergonomie. Hier wordt gekeken naar de ruimte die je kindje heeft in het zitje, naar de houding van je kindje in de zitting en naar de ruimte die het stoeltje inneemt in de auto. Ondanks deze hogere eisen scoort nog steeds het merendeel van de stoeltjes een voldoende.

Tijdens de autostoeltjes test 2011 scoorde de Römer Baby-Safe Plus II SHR met Isofix-Base het beste. Deze kreeg als enige het oordeel ‘zeer goed’.